Επόμενο φεστιβάλ
 • 00

  days

 • 00

  hours

 • 00

  minutes

 • 00

  seconds

2721024590

asin_kal@otenet.gr

Επόμενο φεστιβάλ

 • 00

  days

 • 00

  hours

 • 00

  minutes

 • 00

  seconds

KALAMATA OLIVE OIL AWARDS 2020

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

 

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ελαιολάδου & Ελιάς Καλαμάτας, θα πραγματοποιηθεί ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ εξαιρετικά παρθένου Ελαιόλαδου KALAMATA OLIVE OIL AWARDS 2020. Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί 14 Μαρτίου 2020.

Σκοπός
Σκοπός του διαγωνισμού είναι η ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου και της σημασίας τους στην προσπάθεια προώθησης του επώνυμου προϊόντος στην αγορά. Ταυτόχρονα ο διαγωνισμός συμβάλλει στην ποιοτική βελτίωση των ελληνικών ελαιόλαδων και στην ισχυροποίηση των ελληνικών branded προϊόντων.

Σε ποιους απευθύνεται
Μέρος στο διαγωνισμό μπορούν να λάβουν ελαιοπαραγωγοί, ελαιοτριβεία, συνεταιρισμοί, τυποποιητές, εταιρείες εξαγωγών και, γενικά, κάθε μορφής εταιρεία που παράγει, τυποποιεί και εμπορεύεται εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Τα δείγματα θα πρέπει να είναι αντιπροσωπευτικά μιας ποσότητας που κυκλοφορεί τυποποιημένο νομίμως στην Ελληνική ή/και διεθνή αγορά.

Τα ελαιόλαδα που θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό πρέπει

– να ανήκουν στην κατηγορία του εξαιρετικά παρθένου
– να προέρχονται από την περίοδο συγκομιδής της ελαιοκομικής περιόδου 2019 -2020

Διαδικασία συμμετοχής στο διαγωνισμό
Για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό, τα δείγματα θα πρέπει να έχουν παραδοθεί, μαζί με τη συμπληρωμένη δήλωση συμμετοχής και την απόδειξη καταβολής του αντιτίμου, στην έδρα του Α.Σ. Καλαμάτας (Συνοικία Φαραί, Γιανιτσάνικα Καλαμάτας, τηλ. 27210 24590, email: asin_kal@otenet.gr) μέχρι 20 Φεβρουαρίου 2020.
Κάθε ελαιόλαδο που συμμετέχει πρέπει να συνοδεύεται από πιστοποιητικό χημικής ανάλυσης περί περιεκτικότητας σε ελεύθερα οξέα, αριθμό υπεροξειδίων, K232 nm, K270 ή 268 nm, & ΔK, που να αποδεικνύουν την κατηγορία του.
Για κάθε ελαιόλαδο που συμμετέχει πρέπει να παραδοθούν τρις (3) γυάλινες φιάλες ως εξής: η 1   φιάλη 500ml σκουρόχρωμη τύπου MARASKA ή DORICA,  σφραγισμένη  χωρίς ετικέτα ή άλλα διακριτικά, συσκευασμένες σε έναν ενιαίο πακέτο με τα στοιχεία του αποστολέα καθώς και 2 επιπλέον φιάλες  ετικεταρισμένες  με τα διακριτικά στοιχεία της εταιρείας.

Το αντίτιμο συμμετοχής
Το αντίτιμο για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό που είναι :

 – για τo ένα δείγμα 80 ευρώ + ΦΠΑ
–  για περισσότερα του ενός δείγματα 60 ευρώ + ΦΠΑ για κάθε δείγμα πλέον του πρώτου

Ανωνυμία
Η Οργανωτική Επιτροπή έχει  την ευθύνη της εγγύησης της ανωνυμίας των παραληφθέντων δειγμάτων. Τα δείγματα ελαιολάδου που τελικά θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό θα υποβληθούν ανωνύμως και κατάλληλα κωδικοποιημένα από την οργανωτική επιτροπή στην γευσιγνωστική επιτροπή.

Η σύνθεση του panel
Ο Διαγωνισμός θα διεξαχθεί από το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που είναι διαπιστευμένο κατά ISO/IEC 17025 και ένα από τα τρία αναγνωρισμένα από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας εργαστήρια γευσιγνωσίας ελαιολάδου στην Ελλάδα και το μοναδικό που ανήκει σε Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα. Το Εργαστήριο πραγματοποιεί δοκιμές γευσιγνωστικής ανάλυσης ελαιολάδου για εταιρείες και παραγωγούς από όλη την Ελλάδα και διεξάγει σεμινάρια εκπαίδευσης και προώθησης της γευσιγνωστικής και γαστρονομικής ποιότητας του ελαιολάδου. Το 2018 το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας τιμήθηκε με  το τιμητικό βραβείο ποιότητας για τη συνεισφορά του στην εκπαίδευση και την προώθηση της ποιότητας του ελαιολάδου από το περιοδικό ‘Γαστρονόμος’ της Καθημερινής. Συνεργάζεται με ιδρύματα

και φορείς του εξωτερικού. Εξέχουσες συνεργασίες είναι το πανεπιστήμιο Yale των Ηνωμένων Πολιτειών και το Universidad de República της Ουρουγουάης. Είναι εργαστήριο ελέγχου στην Ελλάδα, τη Δανία, τη Σουηδία και την Τσεχία.

Τα βραβεία
Τα βραβεία που προβλέπονται να αποδοθούν οργανοληπτική βαθμολογία είναι:

– ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ
– ΑΡΓΥΡΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ
– ΧΑΛΚΙΝΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ
– ΕΠΑΙΝΟΙ
– ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ
– ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΠΟΠ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
-ΠΟΛΥΦΑΙΝΟΛΙΚΟ

Η επιτροπή έχει την ευχέρεια τεκμηριωμένα να αλλάξει τον αριθμό των βραβείων ή να μην δώσει κάποια από τα βραβεία.

Η ανακήρυξη των νικητών και η παράδοση των επάθλων θα γίνει στο πλαίσιο της κεντρικής εκδήλωσης 6ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς που θα πραγματοποιηθεί στην Καλαμάτα το Σάββατο 14 Μαρτίου 2020. Η Οργανωτική Επιτροπή θα ανοίξει τους φακέλους και θα προχωρήσει στην ανακήρυξη των νικητών.

Δημοσιότητα
Τα βραβεία θα δημοσιευθούν στον ημερήσιο τύπο και θα προβληθούν μέσω Δελτίων Τύπου και ανακοινώσεων, με οποιοδήποτε τρόπο κρίνει προσφορότερο ο διοργανωτής, με στόχο την προβολή των προϊόντων και του διαγωνισμού.  Δεν θα υπάρξει καμία αναφορά και δημοσιότητα για τα ελαιόλαδα που δεν θα λάβουν βραβείο.

Οι εταιρείες που θα βραβευθούν στον διαγωνισμό δικαιούνται να διαφημίζουν αυτή τους την διάκριση στους καταναλωτές. Εντός 30 ημερών από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων οι νικητές λαμβάνουν τα διπλώματα και το ηλεκτρονικό αρχείο με τη  μακέτα του βραβείου για εκτύπωση αυτοκόλλητων φιάλης.

Πληροφορίες:

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 2721024590 – asin_kal@otenet.gr & 6973352629 Τσικρικού Αγγελική

 

 

 

Show Buttons
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Contact us
Hide Buttons